FR - NL

2014


 • 1
 • 2
 • 3
 • 6
 • 5
 • 4
 • 7
 • 8
 • 10
 • 11
 • full screen slider
 • 9
jquery slider by WOWSlider.com v6.6
Maransfeest champlon (2014)

In het weekeinde van 23 en 24 augustus was er weer de dertiende club dag van de Marans Club België. Deze club dag wordt traditioneel gehouden in de jeugdherberg in Champlon gelegen in een heel mooie omgeving, de prachtige Ardennen.

De heilige Clara van Assisi zorgde weer voor mooi weer.
Het is toch uitzonderlijk dat in weken met regen en onbestendig weer, de zondag van de Maransdag in Champlon mooi weer heeft. Het komt vast door de eieren, voor Klaartje. Het resultaat een prachtige zonnige dag. De MCB heeft zo zijn vaste gewoonte, we kregen op zatedagavond een bespreking door Jaak Rousseau. Een heel leerzame lezing, voor de kwekers, voor ons als Marans kwekers, pas op voor ammoniak. Zorgt voor propere hokken zo dat de mest geen ammoniak kan produceren. Ammoniak tast de luchtwegen aan en vind men altijd terug in de eieren. Daarna een gezamenlijke maaltijd met een traditioneel Ardeens gerecht, ditmaal kalfsvlees met paddenstoelen in witte roomsaus met frieten. Na het eten de gezellige nazit, met vaak speciale drankjes, kazen, vruchten of een ander streekproduct waar ook vandaan. Het eind van de avond werd opgeluisterd met zang en gitaar muziek door de voorzitter van de FHC uit Nederland Fred Broekhuizen. Vooral de Maransclub blues, die deze avond ontstond was een groot succes, dit krijgt zeker zijn vervolg op het Marans zomerfeest 2015 in Cieux.

De eierenkeuring.
Er waren dit jaar 34 series van 6 Marans eieren ingeschreven, de inzenders kwamen uit België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Onder deze 34 series ook een serie Maranskriel eieren, voor krielen een heel mooie eikleur.

Extern
Een goede winnaar met een heel mooie schaalkwaliteit, glans en kleur, zo horen Maranseieren er uit te zien. Bij de andere inzenders vaak kleur genoeg maar de glans en schaalkwaliteit kon in veel gevallen veel beter. Het gebrek aan glans en daarmee verbonden mindere schaalkwaliteit kan komen door gebrek aan voedingsstoffen en mineralen. Ook bloedmijten en ander ongedierte kunnen de oorzaak zijn van slechtere eieren.

Intern
Pas op, de kwaliteit liet op 4 uitzonderingen na, zwaar tegen en vooral de kwaliteit van het dikke eiwit ontbrak. Invloed van oude eieren, maar ook verse eieren lieten dit probleem zien. Persoonlijk denk ik dat het in veel gevallen een voer probleem is, veel fokkers gaan voor goedkoop en niet voor kwaliteit. Onze Marans worden vooral gevoerd met voer wat ontwikkeld is voor industriekippen die vooral moeten produceren. In Duitsland, Frankrijk en België werd veel onderzoek gedaan naar goed voer voor de Marans. Daar is veel voordeel uit te halen, slechte eieren brengen slechte kuikens voort, goed voer, extra vitaminen en mineralen is geen overbodige luxe.

Maranskeuring en veiling.
Deze keuring heeft een dubbel doel, keurmeesters op één lijn zetten met de fokkers en kopers een richtlijn geven. We moeten echter niet vergeten dat de eikleur vererving niet te zien is in een tentoonstellingskooi. Probeer altijd informatie te krijgen over de kweker en de eieren die zijn hennen leggen. De veiling liep zeer goed, veel dieren werden hoger verkocht dan het gevraagde bedrag. Met als toppers 2 hanen uit Duitsland die 105 en 165 euro opbrachten, deze prachtige dieren waren nakomelingen van de show stam van de heer Wallenhorst uit Duitsland.

We kunnen weer terug kijken op een heel geslaagd weekend, het varken aan het spit was weer een groot succes. Als je de opkomst ziet van al die mensen, dan hebben de Marans nog aanhangers genoeg. Het was weer fijn al de oude bekenden en vrienden weer te ontmoeten en te genieten van een goed glas Belgisch bier. Iedereen bedankt en tot ziens in Affligem.

Dirk de Jong, IJsselstein, augustus 2014