FR - NL

Kleurslagen

Patrijs

Grote hoenders: niet erkende kleurslag - Kriel: niet erkende kleurslag.Haan:


Kop: oranjerood
Halsbehang: van boven naar onder geleidelijk overgaand van oranje naar oranjegeel; iedere veer met een groenglanzende, zwarte schachtstreep die niet tot het einde van de veer mag doorlopen.
Zaldelbehang: oranje tot lichtoranje met een meer of minder duidelijke schachtstreeptekening. Een iets diepere tint van het zadelbehang ten opzichte van het halsbehang is toegestaan.
Schouders en rug: karmijnrood.
Staart: stuurveren zwart; bijsikkels en staartdekveren groenglanzend zwart.
Vleugels:boeg zwart; vleugelbanden groenglanzend zwart; grote slagpennen zwart met een smal roodbruin randje aan de buitenvaan; kleine slagpennen binnenvaan zwart en buitenvaan roodbruin zodat bij gesloten vleugel een roodbruine vleugeldriehoek gevormd wordt.
Hals, borst, dijen en achterlijf: glanzend zwart.
Donskleur: grijsachtig.Hen:


Kop: goudgeel.
Halskraag: goudgeel met een brede zwarte schachtstreep dewelke niet mag doorlopen tot aan het einde van de veer.
Schouders, rug en zaldel: goud grijsbruin met fijne regelmatig verdeelde zwarte pepering.
Staart: staartstuurveren zwart met uitzondering van de twee bovenste stuurveren die ook goudbruin zijn met fijne perering.
Vleugel: vleugeldek zoals de schouders. Grote slagpennen: zwartbruine binnenvaan en grijsbruine buitenvaan. Kleine slagpennen: buitenvaan zoals de schouders, binnenvaan zwartbruin.
Borst: warn zalmkleurig roodbruin, de nerven van gelijke kleur, bij de dijen overgaand in asbruin.
Achterlijf en dijen: asbruin
Donskleur: grijsachtig.Snavel:

licht hoornkleurig.Loopbenen en zolen:

witroze.Fouten:

roest op de vleugels; onregelmatige of te grove pepering; te bleke of te donkere borstkleur bij de hen; bleke nerven of flitter in het matelgevederte; te weinig of doorbrekende schachtstreeptekening; wit in sikkels, staart- of slagpennen; anders dan zwart gekleurde veren op de borst, buik of dijen bij de haan.Informatiebron: Standaard hoenders & krielen 2012 - Belgische rassenhaan patrijs halsbehang patrijs haan hen patrijs kuiken patrijs kuiken patrijs


GR : erkende kleurslag bij de grote Marans.
Kr : erkende kleurslag bij de Maranskrielen.